dimarts, 23 de desembre del 2008

QUEDA CLAR


Rahm Emanuel serà un dels homes més propers a Barack Obama quan aquest sigui oficialment designat nou president dels EUA. Hi ha dades sobre ell que són conegudes i poc rellevants, com ara que va perdre un dit treballant en un fast food quan era jove. D’altres dades, també conegudes, són més rellevants, i preocupants. Emanuel té 49 anys, és fill de pare israelià, parla perfectament la llengua hebrea i va ser voluntari a l’Exèrcit d’Israel durant la primera Guerra del Golf. De fet, aquesta militància té fortes arrels familiars; el cognom que porta no és el que duien els seus avantpassats (Abervuj), sinó que el van canviar l’any 1933 per “Emanuel”, nom del tiet de Rahm, mort en la guerra contra els àrabs. A la Casa Blanca, a més, corre el rumor que va ser ferit per l’impacte d’un míssil siri a la frontera amb Israel, quan ajudava el Tsahal. Déu n’hi do.

Després de la política exterior de Bush, nefasta per a l’estabilitat mundial, Barack Obama ha guanyat les eleccions amb un missatge de canvi radical. No ho sembla pas. El seu nou Cap de Gabinet, és a dir, qui dirigirà l’agenda del president i passarà més hores amb ell, era conegut durant la seva època com assessor polític de Bill Clinton com a Rambo. En teoria, perdíem de vista el cowboy per tenir un món una mica més tranquil, i resulta que un dels suposats artífexs de la pacificació és conegut entre els seus com un dels el més famosos assassins del cinema.

Rahm Emanuel és un home de conviccions fortes, a més de ser molt poderós. És congressista per Illiois des de 2002, i és el quart en importància entre tots els congressistes demòcrates a la Cambra de Representants. A més, Obama ha declarat públicament que considera Emanuel “un amic”, ja que es coneixen des de fa molts anys. Dos amics que ara podran passar moltes hores junts, mentre dirigeixen el món.

Per entendre l’elecció d’Emanuel per part d’Obama cal mirar l’Orient Mitjà. No és cap secret que Israel preferia una victòria de McCain, de fet, ho varen dir públicament. Tampoc no és cap secret que l’estat hebreu té un pes importantíssim en la política internacional nord-americana. Així doncs, Obama havia de fer un moviment estratègic que tranquil·litzés el principal aliat dels EUA al món. No ha trigat gaire. Això sí, si aquesta és la via del canvi per al conflicte àrabo-israelià, de canvi, més aviat poc.
Benjamin Emanuel, pare de Rahm, va néixer i créixer a Israel (i hi manté una residència). Quan va saber la nominació del seu fill com a nou Cap de Gabinet de la Casa Blanca va dir: “és evident que el meu fill tindrà influència sobre el president en tot allò referent a Israel”. Queda clar.

Declaracions destacades:


SOBRE L’IRAQ (2005)
“Segueixo pensant que desfer-se de Sadam va ser bo, d’acord?” (preguntat per si hauria seguit recolzant la guerra d’Iraq tot i saber que no hi havia armes de destrucció massiva).

SOBRE EUA (2006)
“Els EUA han de liderar la lluita contra l’expansió del mal i del totalitarisme, però no hem d’intentar guanyar aquesta batalla sols. Hem de reformar i enfortir les institucions multilaterals” .

SOBRE PALESTINA (2007)
“Els palestins es maten entre ells i el món no diu res. Si aquests morts haguessin estat en batusses amb els israelians, hauria estat tan ensordidor el silenci del món?”