dimarts, 9 de desembre del 2008

JA HI TORNEM A SER

Barack Obama ja és el president electe dels EUA i ja ha dissenyat el seu equip. Veient-lo, no sembla que el canvi promès tingui gaire garanties, ja que els pesos pesants del seu gabinet van pertànyer al govern de Bill Clinton.

Hillary Clinton, considerada moderada en matèria de Defensa, compta amb el respecte del Pentàgon. A més, va ser membre del Comitè de Serveis Armats del Senat i va establir bones relacions amb els alts militars. A banda de l'exprimera dama, l'equip de política exterior i de seguretat nacional d'Obama es complementa amb el republicà Robert Gates, que continuarà com a secretari d'Estat de Defensa almenys un any. I també James Jones, com a conseller de Seguretat. Robert Gates vol enviar més tropes a l'Afganistan i tancar la presó de Guantánamo, com Obama. Les diferències sorgeixen pel que fa a la qüestió de l'Iraq. El president electe advoca per la retirada de les tropes en un termini de setze mesos mentre que el titular de Defensa no hi vol establir límits. Per la seva banda, el general retirat James Jones va començar al Vietnam la seva carrera militar, que l'ha portat a dirigir la Infanteria de Marina i el Comandament Suprem de l'OTAN. El nou secretari de Justícia serà l'advocat Eric Holder. "Protegirà la gent, mantindrà la confiança del públic i respectarà la Constitució", ha dit Obama sobre el seu escollit. Ja ho veurem. La fins ara governadora d'Arizona, Janet Napolitano, es convertirà en la secretària de Seguretat Nacional. Susan Rice, una de les principals assessores polítiques del president electe, és el nom triat per ocupar l'Ambaixada dels Estats Units a l'ONU.

Vist això, no sembla que l’aire fresc entri per les finestres de la Casa Blanca amb tanta intensitat com es prometia. Podria ser pragmatisme, ja que envoltar-se de persones amb experiència sempre aporta un plus de tranquil•litat, tant entre els membres del govern com entre la mateixa població. Tot i així, si hom vol governar els EUA ha de fugir de qualsevol mostra d’esquerranisme i Obama, si és que ha estat d’esquerres algun cop, no en serà l’excepció. A més, el lobby jueu es troba molt ben representat, a diferència de l’hispà i el negre. No és casualitat. L’oposició frontal d’Israel a l’elecció de Barack Obama l’ha forçat a fer aquest gest d’aproximació, gest que inequívocament dretanitza i molt el seu gabinet.